Select Page

Το να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στην καριέρα του. Πολλοί επιχειρηματίες αναζητούν βοήθεια και συμβουλές από  δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, φίλους, οικογένεια και τις εξελίξεις στη βιομηχανία. Η αλήθεια είναι ότι ενώ αυτές οι πηγές μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες, ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας είναι ένας μέντορας. Σχεδόν όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είχαν ένα μέντορα κατά την περίοδο ίδρυσης και ανάπτυξης της εταιρίας τους και πέρα από αυτή. Ο μέντορας είναι κάποιος που κάποτε βρισκόταν στη δική σας θέση.  Έχει παρόμοιες εμπειρίες και μπορεί να προσφέρει τις καθαρότερες συμβουλές για τα εμπόδια που θα συναντήσετε στο δρόμο σας. Έχει προσωπική γνώση όλων των πτυχών που περιλαμβάνει η ίδρυση της δικής σας επιχείρησης, μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες, στρατηγικές και σοφία. Εδώ είναι οι κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται ένα μέντορα:

 

Εμπειρία

Φυσικά, ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους να έχετε ως επιχειρηματίας κάποιο μέντορα, είναι για να αποκτήσετε εμπειρίες στον τομέα σας και στο πώς ιδρύετε μια επιχείρηση. Η εμπειρία είναι εξαιρετικά σημαντική στις επιχειρήσεις και χωρίς αυτή, οι νέες επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Ο μέντορας μπορεί να σας διδάξει να μάθετε από τα δικά του λάθη και επιτυχίες. Αυτά που θα σας διδάξει ένας μέντορας ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε μπορεί να διαβάσετε σε ένα βιβλίο. 

 

Επέκταση του δικτύου σας

Συχνά, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν μια νεοσύστατη επιχείρηση εάν το προτείνει ένας φίλος τους ή κάποιος επιτυχημένος. Είναι πιθανό ο μέντοράς σας να έχει σωρεία γνωριμιών που θα είναι επωφελείς για την καριέρα σας. Η αξιοποίηση του δικού του κοινωνικού δικτύου είναι ένας πού καλός τρόπος να αποκτήσετε σημαντικές διασυνδέσεις, να διαδώσετε τα νέα για  τη δική σας επιχείρηση και να διευρύνετε τη γνώση σας για τη βιομηχανία.  

 

Θα παραμείνετε στην αγορά περισσότερο

 

Κάθε μέρα αποτυγχάνει και ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Βλέπουμε επιχειρήσεις να αποτυγχάνουν πολύ συχνά. Η SBA, η Αρχή Διαχείρισης Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, υπολογίζει ότι 30% των νεοσύστατων επιχειρήσεων δεν θα επιβιώσουν πάνω από 2 χρόνια. Από την άλλη, 70% των επιχειρήσεων με ισχυρούς μέντορες θα επιβιώσουν μέχρι τα 5 χρόνια και περισσότερο. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερες με ένα μέντορα αφού θα προσφέρει καθοδήγηση τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.  

 

Μακροχρόνια σχέση

Ο μέντοράς σας θα σταθεί στο πλευρό σας χωρίς άλλο κίνητρο πέρα από τη δική σας επιτυχία. Η σχέση του επιχειρηματία με τον μέντορά του θα εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, βαθαίνοντας τη σχέση και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Ένας καλός μέντορας θα προσφέρει ενθάρρυνση και επιβεβαίωση στην πορεία.