Select Page

Ένα δυνατό επιχειρηματικό δίκτυο είναι ουσιώδες για την επιτυχία σας ως επιχειρηματίας. Θα χρειαστείτε την υποστήριξη των άλλων σε κάθε βήμα, είτε για να κτίσετε την ομάδα σας, είτε για να αντλήσετε κεφάλαια. Να θυμάστε ότι οι επιχειρηματίες για να επιβιώσουν πρέπει να έχουν διασυνδέσεις και να καλλιεργούν σχέσεις.

 

Ξεκινήστε με ότι έχετε

 

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από το μηδέν. Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ήδη ένα αρκετά καλό δίκτυο. Η δικτύωση δεν αφορά τόσο την παρουσία σας σε εκδηλώσεις και τα τηλεφωνήματα χωρίς προηγούμενη επαφή (cold calling) όσο το να εκμεταλλευτείτε τις επαγγελματικές σχέσεις που ήδη έχετε. Οι άνθρωποι που ήδη σας ξέρουν και σας εμπιστεύονται είναι το καλύτερο θεμέλιο. Πολύ συχνά είναι πρόθυμοι να σας συστήσουν σε άλλους ή να σας βοηθήσουν με κάποιο project.

 

Θυμηθείτε να βοηθάτε τους άλλους

 

Μην αντιμετωπίζετε τη δικτύωση ως κάτι από το οποίο θέλετε να έχετε κάποιο όφελος. Αντ’ αυτού, αλλάξτε την προοπτική σας και βοηθήστε πρώτα τους άλλους. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να αυξήσετε την αξία των γνωριμιών σας. Εάν αναγνωρίσετε μια ανάγκη, προσπαθήστε να είστε οι πρώτοι που θα την ικανοποιήσετε.  Μην περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα. Αντίθετα, ενδιαφερθείτε πραγματικά να βοηθήσετε τους άλλους να πετύχουν. Στον επιχειρηματικό κόσμο όμως, συχνά ισχύει το «ρόδα είναι και γυρίζει». Οι χάρες που κάνετε συχνά μπορεί να ας επιστραφούν όχι όμως με τον τρόπο ή τη χρονική στιγμή που περιμένετε.

Το να συστήνετε κάποιους ανθρώπους σε άλλους στο δίκτυο γνωριμιών σας είναι ένα εξαιρετικός τρόπος να βοηθήσετε. Γνωρίζετε κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον άλλο; Γιατί να μην τους συστήσετε; Και τα δύο μέρη θα επωφεληθούν. Εάν δεν ήσασταν εσείς μπορεί να μην συναντιούνταν ποτέ, ειδικά εάν δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές βιομηχανίες. Το να κάνετε προσεκτικές και στοχευμένες συστάσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καθιερωθείτε ως έμπιστο μέλος του δικτύου κάποιου. 

 

Κρατείστε επαφή

 

Θυμηθείτε να κρατήσετε επαφή με νέα άτομα τα οποία γνωρίσατε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν αυτό το έργο αλλά θα πρέπει να κάνετε κάτι περισσότερο από το να τους προσθέσετε στο Linkedin. Μην τους αναζητήσετε μόνο όταν χρειάζεστε κάτι. Αυτό δεν χτίζει δυνατές σχέσεις. Αντίθετα, επικοινωνείτε συχνά. Μην διστάσετε να στείλετε ένα σύντομο σημείωμα ή να μοιραστείτε ένα άρθρο για κάποιο θέμα που συζητήσατε μαζί. Μια σύντομη συνάντηση κατ’ ιδίαν, ακόμα και για ένα καφέ, είναι ένας ακόμα καλός τρόπος να κρατήσετε επαφή. 

 

Επειδή η δικτύωση είναι τόσο σημαντική για τους επιχειρηματίες, συχνά η διαδικασία μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά επιβαρυντική. Δεν χρειάζεται να είναι! Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε το δίκτυό σας και να κρατήσετε επαφή με τους συνεργάτες σας.